HTML

fülkeforradalmár

Véleményem az aktuális politikáról, sportról, de ha másmilyen témában is történik érdekes dolog, arról is szó lesz.

Friss topikok

Szlovénia és Szlovákia következik Ciprus után?

assassin07 2013.03.27. 23:19

slo_1364417778.jpg_400x320

A két bezzeg ország gazdasági csodája gyenge lábakon áll- legalábbis a Capital Economics elemzői szerint.
Londoni pénzügyi elemzők rávilágítottak arra, hogy nem lenne meglepő, ha több "kis" euróövezeti tagország, mint például Szlovénia, Szlovákia, vagy éppen Málta kerülne szembe egy ciprusihoz hasonló válsággal.
Málta és Szlovákia esetében még nem alakult ki nagyobb probléma ,csak előjelek vannak .Olyan előjelek, melyek Szlovénia eurozónába való csatlakozása után jelentkeztek.
Szlovénia 2004-ben lett EU tag, 2007-ben, rekord gyorsasággal pedig bevezette az eurót, mely a szlovén kormány remek gazdaságpolitikájának volt köszönhető. Ám hamar kiderült, hogy nem tudják tartani azokat a számokat a továbbiakban, amit a maastrichti kritériumok megkövetelnek: Az államadósság például a GDP 55%-ára szökött fel a 2008-ban mért 22%-ról. 

Azok a fránya bankok

Ami Izlandot csődbe jutatta, és majdnem Ciprust is, most Szlovéniát fenyegeti. A bankrendszer. A bankok több, mint 50%-a állami tulajdonban van, így ha valamelyik bank pénzügyi gondokkal néz szembe, az államnak kell finanszíroznia azt, hogy megmentse. Egy olyan országnak, mely 58 milliárd dolláros GDP-jével a világ országai közül a 83. helyet foglalja el.-IMF
Az elmulasztott törlesztések mértéke óriási, eléri a 7 milliárd dollárt, ez pedig nagy teher a bankok számára, előbb utóbb az államnak kell segítséget adnia nekik, ezért minimum egy 2 milliárd eurós mentőcsomagot kell létrehoznia az újonnan választott az kormánynak.

Zöldfülű kormány

Igen ám, de az új kormány komoly támadásokkal nézz szembe nemhogy az ellenzék részéről, de külföldi elemzőktől, sajtóorgánumoktól is. Janez Sustercic, volt szlovén pénzügyminiszter szerint az új kormány nem tudja megfelelően kezelni a kialakult állapotot, mert ahelyett, hogy privatizálná a veszteséges vállalatokat, makacsul ragaszkodik hozzájuk.
Az STA hírügynökség egyenesen harmadrangúnak nevezte a kabinetet, egy közvéleménykutató cég által elvégzett elemzés szerint pedig a megkérdezettek 75%-a a kormány bukását legkésőbb egy éven belülre teszik. A kormány viccet csinált magából, mikor minden komoly szakember nemet mondott a pénzügyminiszteri posztra (erről eszünkbe juthat a 2009-es "Találd meg az új miniszterelnököt" magyar paródia is), ehelyett egy olyan ember vette át a széket, mely bankja olyan sok rossz hitelt halmozott fel, hogy az már működését veszélyeztette.


Összegzés

A helyzet az, hogy van egy rossz, többségében állami tulajdonban lévő bankrendszer, egy rosszul működő, az ellenzék és szakemberek által célkeresztbe vett kormány, mely nem képes kezelni a problémát egy megfelelően kidolgozott gazdasági programmal. Habár jobb helyzetben van, mint Ciprus, ugyanis a bankbetétek döntö tőbbsége hazai kézben van, a külföldi betétesek aránya elenyésző, továbbá az ország államadóssága sem olyan hatalmas, mint Ciprusnak.
Ha viszont nem tudnak előállni egy saját mentőcsomaggal, akkor külső segítségre lesz szükségük. A kormánynak így is meg vannak számlálva a napjai, kérdés, hogy mennyi választót fognak elveszteni.
Meg lehet állapítani, hogy a maastrichti kritériumok egyszeri, görcsös teljesítése nem tartható fenn a továbbiakban, és hogy az euróövezeti tagság sem jelent életbiztosítást (Írország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ciprus, Szlovénia,.... ki a következő?).
A kérdés pedig a következő: Megéri belépni az euróövezetbe?

Címkék: külpolitika

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fulkeforradalmar.blog.hu/api/trackback/id/tr495176691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 18:15:06

"Megéri belépni az euróövezetbe?"

Sajnos nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 18:36:34

@MikeBoy:

Az EU tolódik balra, az alapértékeket leszarják. Ebben a formában nincs jövője.

zobod 2013.03.28. 18:59:11

Melyik nagysikerű angol tudósnak jutott az eszébe, hogy Szlovákia, ami jelenleg az eurozóna perifériájának legeslegstabilabb országa, makroparaméterek alapján lehetne akár core is, az szuverén kockázatait tekintve bedőlésesélyes lenne.

Krumpli Bogart 2013.03.28. 20:08:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyetértek. És sajnálom, hogy egy ilyen rakás szerencsétlenség lett ebből az EU-ból. Már majdnem jobban utálom, mint a Szovjetuniót.

Pedig azt nagyon.....

luis5 2013.03.28. 20:59:53

A cseheknek évek óta udvarolnak hogy lépjenek be, beintettek, a lengyelek elegánsan kitolták 2020-rar. Az euro a hardcore biznisze, a periferiának 0 esélye van gazdasági befolyás szerzésére.

NIL7 2013.03.28. 21:10:05

Persze, hogy megéri, a németek is beléptek az euroövezetbe. Csak úgy kell viselkedni ezt követően mint aki az euroövezetbe lépett be és nem úgy mint a mátészalkai cigánykocsmába a játéggépbe dobálni a lóvét.

kela-bá 2013.03.28. 21:26:41

Az EURO "sorsával" kapcsolatban több mint egy éve látható egy videó : www.vntv.hu 2013 májusára bedől az Euro ? (Vezér-Szörényi László)

Tájékoztatásul:@NIL7: @luis5: @Krumpli Bogart: @zobod: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: @MikeBoy:

_most_ 2013.03.28. 21:29:08

@Krumpli Bogart: Az Eu tök jó, főleg nekünk, már rég csődbe mentünk volna, ha nem lennénk EU tagok.

nu pagagyí 2013.03.28. 21:43:59

A cikkből az a tanulság, hogy elhibázott politika a magánbankok kiszorítása az országból. Bár állami bankokból klasszul lehet a holdudvar soha meg nem térülő beruházásait finanszírozni, előbb-utóbb a csekély versenyképességet mutató cégek miatt, az egész lakosságnak kell állnia a veszteséget.

fehérfarkas 2013.03.28. 22:59:51

megéri belépni az euróövezetbe - de csak azoknak, akik teljesíteni tudják a nagyon szigorú és merev kritériumokat (pár %-kal mehetnek fölé, de tartosan nagyon sok %-kal fölötte levők nem valók az euróövezetbe)

Ló Elemér 2013.03.29. 05:53:25

Az EU legnagyobb baja, hogy ilyen szintű integrációhoz sokkal erősebb központi kormány kellene, a központi/helyi jogosultságokat nagyjából olyan arányban leosztva, mint az USA-ban, csakhogy Európában nemzetállamok vannak, nemzeti öntudattal. Itt mindenki független akar lenni a saját szemétdombján, csak a támogatásokat vinné két kézzel, meg várja a kimentést, ha saját faszságai miatt bedől. Ez így nem megy. Szerintem nincs más út, vagy Európai Egyesült Államok, vagy bukás.

Szumi 2013.03.29. 07:55:06

Hogy jön ide Szlovákia????????? ( mondjuk a címen kívül máshol nem fordul elő )

evil demon satan devil 2013.03.29. 09:14:55

@Ló Elemér: ilyenkor a nagyoknak kellene tudni visszavenni a jóból a kicsik érdekében, amíg a jurópaji egybesült államok 50-60 %-a ugyanazért a melóért 4-5x annyi fizut kap, addig nem fog összejönni ez a buli
le kell tudni mondani bizonyos dolgokról odaát, de ez nem fog sikerülni, mert a nyugati "testvéreknek" nem érdeke a többiek jóléte, ill. ők abból élnek jól, hogy itt szarul él több tízmillió ember a volt szoci blokkban...
süti beállítások módosítása