HTML

fülkeforradalmár

Véleményem az aktuális politikáról, sportról, de ha másmilyen témában is történik érdekes dolog, arról is szó lesz.

Friss topikok

HaHA- vicc, felsőfokon

assassin07 2013.03.25. 12:55

  Bizonyára mindenki hallott már a HaHa-ról, vagyis a Hallgatói Hálózatról. Ez egy olyan csoportosulás, mely a hallgatók érdekeit próbálja megvédeni azáltal, hogy küzd a kormány oktatási reformja ellen, ami olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például a keretszámok csökkenése, több slágerszak fizetőssé tétele, röghöz kötés, stb. Az már más kérdés, hogy egy senki által meg nem választott, a hallgatók képviseletére fel nem jogosított csoportosulás, akik ki is jelentették, hogy egyetem, illetve főiskola után azonnal külföldre távoznak.

  Az okok pedig a már említett létszámcsökkentés, slágerszakok fizetőssé tétele, továbbá, hogy nincs munkalehetőségük az országban főiskola után (tulajdonképpen maguknak kreálják a konkurenciát, amikor a mostani gimnazisták érdekeit védik..), és hogy külföldön megbecsülik majd őket. Abba viszont nem gondoltak bele, hogy kicsi az esélye, hogy külföldön a már megszerzett szakmájukkal fognak foglalkozni (műszakiak, stb. kivéve).
Miért tartunk itt? Miért ennyire nehéz munkát találni egy diplomás pályakezdőnek?
Pontosan amiatt, mert túlképzés folyik, jogászokból és kommunikáció szakos hallgatókból Dunát lehetne rekeszteni, ennek oka pedig éppen az, hogy eddig olyan rendszer működött, melyben úgy osztják a diplomát, mint a csokit szokás Halloweenkor, egy gyengébb képességű diák végig puskázza az egyetemet, az államvizsgára tanul és már meg is van a diplomája, ezután pedig kint áll a nagyvilágban, munkanélküliként..

A HaHa egy 6 pontos követelést fogalmazott meg, mely szerintük kiutat jelent a mostani elkeserítő helyzetből:

"1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba."

Az egyetemi autonómia korlátozásának megszüntetése, vagy például a forráskivonás leállítása, illetve kompenzálás elfogadható pont, utóbbi azért is jó, mert Írország például anno, rengeteg pénzt az oktatásba fektetett, így megalapozva egy fényes jövőt az országnak. Viszont olyan tömeges felsőoktatást, amelyre Magyarországnak hosszú távon szüksége van, nem lehet csak közpénzből finanszírozni, be kell vonni magánforrásokat is.
De nézzük a többit:  

"A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!": Ez körülbelül 53.450 államilag támogatott hallgatót jelent. Zömük bölcsész, jogi, vagy gazdasági szakra jelentkezett. Pontosan ezek azok az ágazatok amikből már így is telítettség van. Mivel ezek fizetnek a legjobban, nyilván mindenki erre jelentkezik, az már csak a kormány hibája, ha kémia tanárnak egyetlen ember jelentkezik, pedig lehet többen is akarnának, de nevetséges, minimálbért súroló fizetésért bolondok lennének tanárnak tanulni.

Töröljék el a hallgatói szerződést!: Mondják ezt azok, akik nyíltan kijelentették, hogy tanulmányaik befejeztével el fogják hagyni az országot. Az államnak sok pénzébe kerül ennyi ember ingyenes taníttatása, legalább próbálják megszerezni a hőn áhított állásukat, ne jelentsék ki előre, hogy elmennek anélkül, hogy még a diplomájuk sincs meg, ennyivel tartoznak az adófizetőknek. Ha minden áron kint akarnak dolgozni, akkor akár már kint is tanulhatnának.

Természetesen megértem a félelmeket, hisz már több éve, fiatal korukban, mikor még nagyban befolyásolhatók, azt hallják, hogy nem fognak érvényesülni egy diplomával. Valóban nehéz elhelyezkedni azért, mert az idősebb generáció elfoglalta a helyeket, de pontosan ezért kell csökkenteni a keretlétszámokat, illetve növelni a ponthatárokat, hogy ennek elejét vegyék, megakadályozzák a diplomás munkanélküliek még drasztikusabb növelését.

Az biztos, hogy a mostani oktatási rendszer nem jó, túlképzés folyik, emiatt magas a pályakezdő diplomás munkanélküliek száma, illetve az elvándorlók száma. A kormánynak olyan környezetet kell teremtenie, melyben a hiányszakmák fizetését elfogadható szintre emelik, ezáltal növelve a foglalkoztatottságot, csökkentve az elvándorlást (tanár, orvos, stb.). 
Mindkét oldalon hibádzik valami, nehéz lesz olyan kompromisszumot kötni, amely mindkét fél igényeit kielégíti, reméljük a legjobbakat.

Címkék: belpolitika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulkeforradalmar.blog.hu/api/trackback/id/tr685170381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása