HTML

fülkeforradalmár

Véleményem az aktuális politikáról, sportról, de ha másmilyen témában is történik érdekes dolog, arról is szó lesz.

Friss topikok

Matolcsy, a nagy varázsló

assassin07 2013.03.27. 15:01

matolcsy_1364390059.jpg_645x430

Csoda történt a magyar gazdaságot illetően! Nem sokkal azután, hogy Matolcsy Györgyöt választották meg a jegybank elnökének, az ez évben folyton recesszióban lévő magyar gazdaság mégis növekedni fog 2013-ban -legalábbis Matolcsy, az elnök embere szerint. 0,5%-os gazdasági növekedést jósolnak, pontosan annyit, mint amit gazdasági miniszterként jósolt.
Jósolják a növekedést annak ellenére, hogy az európai gazdaság lelassult, az euróövezet a Standard & Poor's szerint 0,8%-al fog visszaesni, melybe beletartoznak Magyarország fő exportpiacai, és mint tudjuk, országunk gazdaságát az export húzza (már amennyire tudja), továbbá minden nemzetközi szervezet a legjobb esetre is stagnálást jelez előre, és elemzők szerint jókora kiigazításra lehet majd szükség makrogazdasági pályán.

Ennek ellenére igen optimista előrejelzést fest le a jegybank és a kormány is. Ennek oka lehet a remény egy újabb fellendülésben, vagy az, hogy Matolcsy -még gazdasági miniszterként- a növekedésben látta a kilábalást, mely természetesen rossz fényt vetne rá, hogyha a fellendülés beindítójának fő szorgalmazója nem tudná betartani ígéreteit. 

A forintgyengülés nagy mértékű, csakúgy, mint Magyarország CDS felára és nagy bizonytalanság övezi a nemzetközi piacokat is (romló gazdasági környezet, a ciprusi helyzet), kérdéses tehát a kiút a mostani piaci hangulatban. Előbbin némiképp tudott segíteni a tegnapi 0,25%-os kamatcsökkentés, (ennek ellenére a JP morgan év végére 320 forintos eurót jósol) ám nem biztos, hogy alacsony kamatok mellett vonzók lennének a magyar állampapírok a befektetőknek.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter szerint is helytállóak a prognózisok. Persze ez nem meglepetés, hiszen egy oldalon állnak. 
Kérdés, hogy habár a jegybank elvesztette függetlenségét, ez a szoros kapcsolat a kormánypárthoz segíthet e gazdaságösztönző programokkal kihúzni a magyar gazdaságot a gödörből, avagy sem.

Címkék: belpolitika

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fulkeforradalmar.blog.hu/api/trackback/id/tr535175927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2013.03.27. 21:39:37

Van, aki még az kormánynál is optimistább:

"A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - közgazdászai által Magyarország, Lengyelország és Csehország idei kilátásairól összeállított, pénteken Londonban ismertetett prognózis szerint a német üzleti klíma nem csupán a német gazdaság, hanem a három közép-európai ország ipari termelése esetében is megbízható előrejelző.

Ennek alapján az Ifo német üzleti hangulatindex legutóbbi lendületes emelkedése egyértelműen arra vall, hogy a magyar, a lengyel és a cseh gazdaság teljesítményének az idei második félévben élénkülnie kell - vélekedtek a Commerzbank elemzői. A ház ezt figyelembe véve Magyarországon 0,8 százalékos, Lengyelországban 1,0 százalékos, Csehországban 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ban"

profitline.hu/hircentrum/hir/283885/

Nem szabad úgy tenni, mintha GDP-jóslás valami marha egzakt dolog lenne Magyarországon, pl. jelentős részben befolyásolja az időjárás is. A mezőgazdaság (és részben a turizmus is) ennek erősen ki van szolgáltatva, a szolgáltatások meg nem mérvadóak export szempontjából. A legérdekesebb még az ipar, ott pedig a január/december tisztított index 3%-os növekedést mutatott, ebből már bármi is lehet...

Érdekes visszamenőleg megnézni ezeket a dolgokat, a "neves" előrejelzők ugyanúgy nem szoktak szinte semmit eltalálni.

Larry Silverstein 2013.03.27. 21:40:35

'Kérdés, hogy habár a jegybank elvesztette függetlenségét,'

Habár elvesztette, mégis Simort jutalmazták az EBRD alelnökségével, nem Matolcsyt. Ki érti ezt, tavaly Simor volt az EU 2. legrosszabb jegybankára a görög után.

Tehát a magyar jegybank azzal az emberrel volt független, aki most eu-s bankot fog vezetni. Ha jól értem.

birkakhoz 2013.03.27. 21:42:21

Matolcsy sulyosan zavart elmeju egyeniseg ezert nem baszamithato , de aki ezt az embert pozicioba rakta azzal van a legnagyobb problema . Matolcsyt bohocnak tudnam elkepzelni a nemzeti nagycirkuszban ott van a you know package , oda vihetne magaval a tobbi tehetsegtelen bohocot a hu fegyver hordozoit akik szinten semmihez nem ertenek, a gyakorlatias tudasuk pedig 0 0 !

birkakhoz 2013.03.27. 21:52:37

Nem jol erted Silver v nem akarod jol erteni! europai kozponti bankot nem egy eu -s bankot ! Mellesleg aki osszeakarja hasonlitani a szakember Simort ,vagy az Orban kezivezerlesu Matolcsy nevu marionett babut az nagyon rosszul teszi ! Nem veletlenul nem maradt jobbos kozgazdasz Orban mellett , mar beleszol abba is amihez fogalma nincs csupan Matolcsy maradt aki ugy ugral ahogy Orban futyul , akinek jogasz vegzettsege van de a hosszu politikai palyaja csucsan mar polihisztorra valt ! Fidesz 1 szemelyes partta valt csupan a felelem tartja egyben oket , marpedig a felelem nagy ur, mint a mellekelt szavazogepek muszaki leirasa mutatja!

birkakhoz 2013.03.27. 21:52:44

Nem jol erted Silver v nem akarod jol erteni! europai kozponti bankot nem egy eu -s bankot ! Mellesleg aki osszeakarja hasonlitani a szakember Simort ,vagy az Orban kezivezerlesu Matolcsy nevu marionett babut az nagyon rosszul teszi ! Nem veletlenul nem maradt jobbos kozgazdasz Orban mellett , mar beleszol abba is amihez fogalma nincs csupan Matolcsy maradt aki ugy ugral ahogy Orban futyul , akinek jogasz vegzettsege van de a hosszu politikai palyaja csucsan mar polihisztorra valt ! Fidesz 1 szemelyes partta valt csupan a felelem tartja egyben oket , marpedig a felelem nagy ur, mint a mellekelt szavazogepek muszaki leirasa mutatja!

Messzi Vetek 2013.03.27. 21:53:01

ez az írás nekem olyan, mintha egy általános iskolás írta volna. talán a tőmondatok, a nem túl összetett logika, a nem túl mély mondanivaló vagy egyszerűen csak a stílus hiánya miatt.
ma már nem ez az első az index sideblogjai közt.

birkakhoz 2013.03.27. 21:55:28

Lenyeget kell megerteni , ha altalanos iskolas irja vagy ha egy geniusz ! Lenyeglatas nem mindenkinek a sajatja, kritizalasban a magyarok verhetetlenek:(.

birkakhoz 2013.03.27. 22:28:14

Nem szeretnek semmit feladni a kormanynak , nekunk sima mezei foldonjaro allampolgaroknak 4 evente 1x van lehetosegunk velemenyt nyilvanitani a szavazo fulkeben ezert jo lenne ha az emberek megertenek a narancs szavatossaga lejart , gazdasagi programjuk most sem volt mint 1998-ban sem , van egy populista , nacionalista szonokuk ,minimalis szamu tehetseges szakemberuk ero nelkul ,es kifujt ! Egyszeruen csak szimpla szerencsejatekosok , bar Orban mindig utalta a szerencsejatekot kiveve ha nem egy hu kader szervezi vagy maga az allam ! Eljatszottak a penzt , a polgarmesterek is nem veletlenul vannak eladosodva az onkorik mint debrecen, hold mezo vasar hely , buntetlenul eladositottak mindent es mindenkit. De sebaj majd megfizetjuk mi a foldonjaro egyszeru dolgozok , masok hazardirozasat .

Larry Silverstein 2013.03.27. 22:44:13

@birkakhoz: Nem talált, Simor nem az EKB-be ment. Mitől fél a fidesz? Saját magától?

Komolyodj meg.

ob.szerver 2013.03.27. 23:13:02

Az a baj azzal a kibaszott növekedéssel, hogy az nem úgy keletkezik, hogy Matolcsy kiszámolja (Matolcsy kiszámolja - jó mi?), Orbán bejelenti, Szíjjártó meg szajkózza.

Annak tényezői vannak, úgy mint beruházások, export és fogyasztás, amelyek mind stagnálnak vagy visszaesnek. Az orbánrezsim 4 év alatt összesen 0%-os növekedést ér el, és aki rájuk szavaz 2014-ben az egyúttal a második 0-ára is szavaz 2018-ig.

A bankszektor szétverése után most a közszolgáltatókon van a sor. A multik már rég kihúzták Magyarországot a térképükről és most már Hans Schmidt sem fogja idehozni 10 fős üzemét, mert tart tőle, hogy legközelebb ő lesz a nép ellensége, aki összefog a magyar családok ellen.

Magyarország jobban teljesít.

Messzi Vetek 2013.03.27. 23:51:41

@assassin07: nem akartam megsérteni az urat, nyugodtan tekintsen egyszerű trollnak.
ugyanakkor az is igaz, hogy nem mindenki születik publicistának. nem szégyen az.

tanácsát megfogadva, tisztelettel.

assassin07 2013.03.28. 00:06:50

@Messzi Vetek: Először is ez egy blog, ide nem hivatásos újságírók írnak. Másodszorra ez egy olyan írás mely nem személyes véleményen alapul ha észrevette volna, ergó nem tudom milyen mély mondanivalót akar felfedezni benne. Ez egy tájékoztató jellegű cikk, nem személyes vélemény. Harmadszorra pedig kétlem, hogy maga mondja meg a tutit. Én itt befejeztem, a jövőben nem kívánok ilyen és ehhez hasonló kommentekre reagálni.

miketbeszéltek 2013.03.28. 00:13:37

@Blogger Géza: Nem zavar az, hogy már évek óta nem jönnek be Matolcsy és Orbán "jóslatai" az elrugaszkodás évéről stb.? Illetve: lassan világcsúcsot döntünk a "gránitszilárdságú", de szinte havonta átírt költségvetést illetően? Sajnos megyünk a jéghegy felé, de még mindig hisztek ennek az elképesztően dilettáns gazdaságpolitikának? Illetve éppen az a baj, hogy hisztek, mint a vallásban, illetve a kommunizmusban szokás....Aki pedig nem hisz a fényes, szép jövőnkben, az ellenség.....

szamarhegy 2013.03.28. 04:30:27

@Blogger Géza: a "neves" előrejelzők ugyanúgy nem szoktak szinte semmit eltalálni.

Ha szerinted a neves előrejelzőket nem érdemes komolyan venni, akkor miért is hivatkozol rájuk (Commerzbank, Ifo)?

Blogger Géza 2013.03.28. 06:21:55

@szamarhegy: Hogy lássuk, ők sem értenek még egymással sem egyet...

Blogger Géza 2013.03.28. 06:27:57

@miketbeszéltek: Inkább korrigálják a költségvetést, ha szükség van rá, mint hogy MSZP-s módra hagyják hogy a hiány az egekbe szökjön... Amikor az MSZP idején 9%os hiány volt, év közben Gyurcsány azt tudta mondani: a költségvetés köszöni szépen, jól van. És ennek megfelelően cselekedett (vagyis nem tett semmit)

A költségvetés átírásának most meg technikai okai vannak (pl e-on üzlet máshogy alakul tb.) , nem a hiány szállt el.

regress 2013.03.28. 06:28:06

@Blogger Géza: én meg tudnám jósolni.matolcsi beleiből...

szamarhegy 2013.03.28. 06:34:45

@Blogger Géza: Ja, értem, ezt igazolja, két kormányzati optimizmust alátámasztó elemzői vélemény bemásolása, nem esett le rögtön, hogy ezeket az elemző cégek kritikájának szántad...

Blogger Géza 2013.03.28. 06:35:21

@ob.szerver: Ez speciel nem igaz, az exportunk a 2009-es 59 milliárd EUR-ról 2012-re 80 milliárd EUR-ra nőtt. Az egy főre eső GDP is jóval magasabb, mint kormányváltás idején.

2llkedő 2013.03.28. 06:58:24

@Blogger Géza: "Az egy főre eső GDP is jóval magasabb, mint kormányváltás idején."

??????????

mno.hu/gazdasag/a-beindulo-jarmugyartas-sem-tudta-megmenteni-a-gdp-t-1143570

birkakhoz 2013.03.28. 08:07:42

Kit erdekel az exportunk amit kulfoldi tulajdonu CEGEK generaltak, mikor olyan draga minden hogy moziba menni pattogatott kukoricat venni colat inni LUXUS, IGEN LUXUS MAGYARORSZAGON! OB SERVER MIROL BESZELSZ NE LEGYEL MAR PROPAGANDISTA , Mindent elrontottak , eleve egy Matolcsyval nem lehet elore jutni mivel fogalma nincs a gyakorlatrol o papiron tudja csak lerajzolni az elkepzeleseit es nem erti miert nem lehet atultetni azt a gyakorlatba es miert nem mukodik ami a papirjan ok! Tenyszeruen a lenyeg tok mindegy mennyi az export , ki tudja valoban annyi e az annyi , hiszen a bizalmat mar
eljatszottak regen! Aki okos az magyarorszagra nem fektet be egy fillert sem ha eben a regioban nezelodom Szlovakia , Romania, Csehorszag is jobb celpont , de ha globalisan gondolkozik valaki Azsia , Del-Amerika jo hely es sokan vannak de nagyon sokan , nagy nepsurusegu varosokkal!

Blogger Géza 2013.03.28. 08:30:52

@félázsiai 2llkedő: Csak matematikai alapműveletekre van szükséged. Az elmúlt három évben ugye kb. 1,5+1,9-1,4 azaz 2%-kal magasabb lett. (A pontos számítás persze szorzás lenne, de a különbség elhanyagolható)

2llkedő 2013.03.28. 08:52:05

@Blogger Géza: A táblázatot ha lejjeb is képes vagy nézni, ott szerepel EUR/fő-re vonatkozó adathalmaz. Bogarászd ki azt a hatalmas növekedést!

Blogger Géza 2013.03.28. 09:06:11

@félázsiai 2llkedő: Mivel Magyarországon a Ft a fizetőeszköz, a nemzeti jövedelmet is abban összesítik a statisztikákban. Az egyes évek közötti változásokat is a nemzeti fizetőeszközben kifejezett értékek mutatják. Az, hogy közben a FT/EUR árfolyam ingadozik, nem jelent sem valós GDP-növekedést, sem csökkenést.

Anyám Borogass (törölt) 2013.03.28. 09:11:11

@Blogger Géza: "Érdekes visszamenőleg megnézni ezeket a dolgokat, a "neves" előrejelzők ugyanúgy nem szoktak szinte semmit eltalálni. "

Ez egyáltalán nem meglepő. 30-50 évekre előre készítenek olaj, arany, egyéb nyersanyag ár/készlet előrejelzéseket, de még azt sem tudják megsaccolni, hogy idén nyáron mennyi lesz az ára a fenti nyersanyagoknak.
De azért valljuk be, a politikusoknak is kicsit több esélyük lenne GDP-növekedést eltalálni, ha nem akkor jósolnának emelkedést, amikor a tendencia csökkenő, hanem megvárnák a mélypontot (ha egyáltalán létezik olyan).
A politikusok egyébként is elmentek a "jólét"-jóslásból a GDP-jóslás irányába, "idén még meg kell húzni a nadrágszíjat, de jövőre már jó lesz", ismerős? Ugyanezt nyomják most, csak GDP-vel kapcsolatban, mert a jólétet már senki nem kajálja be (sőt, pl. Orbán Viktor ki is jelentette, hogy majd csak 20 év múlva lesz jó, erre ugyanazt mondom, mint az első bekezdésemben: még az ideit se tudta soha eltalálni... ).
Én meg azt jóslom, hogy kb. ugyanolyan "sikeresek" lesznek ezek a GDP-jóslatok is, mint a jólétiek voltak. Pedig a GDP-jóslatokat átlag 2-3 havonta korrigálhatják (és korrigálják is), de így se fog sikerülni.

2llkedő 2013.03.28. 09:17:13

@Blogger Géza: "Az egyes évek közötti változásokat is a nemzeti fizetőeszközben kifejezett értékek mutatják"

Akkor ideje lenne valamit produkálnod, hogy hitelesebb lehessél.

kzoltana 2013.03.28. 09:21:50

Eközben Kósa Lajosék elit lakóparkot terveztetnek a debreceni Nagyerdőbe. A fideszes felsőközéposztálynak is élni kell valahol, ugye.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4164_zold_volgyi_lila_kod

Fejesrob 2013.03.28. 09:23:30

Azzal együtt ennek a bejegyzésnek olyan novemberben lett volna értelme.

Ez a "jegybank elvesztette a függetlenségét" pedig ebből a szempontból egy marhaság. Nem az a lényeg, hogy független a hegybank, vagy sem, hanem az, hogy képes e segíteni a növekedést. Ha képes, nyugodtan függhet a kormánytól.

Mindig elcsodálkozom, milyen posztok indexcímlap csak azért mert kritikus.

Vagy nem akar dolgozni a szerkesztő és nem válogat, vagy nem csak a ballibsi pártok ilyen haloványak, de kritikusaik is.

Fejesrob 2013.03.28. 09:24:12

@kzoltana: Csaj nehogy zsidó lakópark legyen, mint nálunk. Szeretik a kiemelt jó helyeket.

Blogger Géza 2013.03.28. 09:28:30

@félázsiai 2llkedő: :D Te magad hoztad ide, a növekedési ütemeket, jóember, a saját számaidnak nem hiszel? Gyengébbek kedvévért ismétlés: Az elmúlt három évben ugye kb. 1,5+1,9-1,4 azaz 2%-kal magasabb lett az egy főre jutó GDP Mo-on. Nem mintha ez annyira pontos vagy sokatmondó mutató lenne egyébként. Az ipari termelés változása (kb + 15% reálértéken), vagy az export változása (+35%) , vagy a magas exporttöbblet (7 milliárd EUR/év) sokkal többet mutat a magyar gazdaság állapotáról.

xvxvxv 2013.03.28. 09:47:18

elmondhatjuk, hogy a huszonvalahány éves ó- és újbolsevizmus büszkélkedhet egy papírozó és kólázó ex-miniszter mnb-elnökkel.

és a tripjeinek - ha még nem jött le éppen teljesen a cuccról, de vmiért mégis a nyilvánosság elé engedik - olyan varázsos-haluzott képeit osztja meg velünk, mint amilyen a pöttyös seggű japán és magyar gyermekek is.

bravó!

mondjuk a felső, felső-közép fideszéknél nagyobb kólázókat, így összegyűjtve, kevesett hordott hátán a föld (talán a dígó politikusok tolhatnak többet). a nyomorúlt, értük vonulgató prolijaik meg mindeközben a szerencsétlen, életvesztese, wassalbertező közalkalmazottól a felső-budai ex-pártitkár nyugdíjas feleségig szent tehenekként néznek fel rájuk.

szánalom ez az ország.

2llkedő 2013.03.28. 09:56:07

@Blogger Géza: www.mudin.net/more-magyarorsz225g-gazdas225gi-mutat243k-ahk-ungarn-1069225.html

Továbbra sem látom azt a qrva nagy növekedési ütemet!

Jó lenne, ha te is produkálnád magadat, nem csak fröcsögnél tele szájjal.

Ma Baker 2013.03.28. 10:02:19

A tavalyi évben csak az aszály miatt 1 egész százalékkal rántotta le a gazdaságot a mezőgazdaság. Ha idén az átlagosnál jobb termés fordulna elő és a gazdaság helyzete amúgy csak stagnál, simán elképzelhető pár tizedszázaléknyi növekedés. Persze az időjárásra bármit is alapozni elég nagy hülyeség :)

komment2010 2013.03.28. 10:13:08

@Blogger Géza: Hali! Látom megdolgozol a fizetésedért, szép dolog ez legalább példát mutatsz!
Na most ami nekem (nem vagyok közgazdász...) nem kerek az a következő: (bocs plagi pál-ozok egyet, nem saját anyag amit bemásolok de én legalább szólok róla :D)
A GDP képlete a következőképpen néz ki:
GDP = C + G + I + NX
ahol C a háztartások fogyasztása,
G a közösségi (vagy kormányzati) fogyasztás,
I a beruházás,
NX pedig a nettó export, amely az export és az import különbségeként jön létre. Na ha ezek kedves "barátom" végigkúszol akkor az összetevők közül csak és kizárólag az export emelkedett és valszeg nem olyan méértékben ismerve a fő export országok növekedési eredményeit ami a hatalmas, fogyazstási és beruházási visszaesést kompenzálni tudná. Na ehhez jön az export pozitívum ami csak azért lehet (ham egyáltalán pozitív az, tudod csak abban a statisztikában hiszem amit én magam hamisítok.. :D) mert az import annyira szar lett hogy a szar export még így is "pozitív". Ja és hab a tortán hogy a te általad kiadott adat Ft-ban van megadva így ha a forint árfolyama extra szar (mint ugye mostanában az) akkor a stagnáló de akár romló GDP adat is lehet pozitív ha forintban adják meg. Na de én nem vagyok sem közgazdész sem fidess hívő csak egy hülye mérnök... :( lehet el is néztem valamit szóval kérlek korrigálj ah tévedek de nekem ami lejött a te indoklásodból az kb. ennyi: BULLSHIT!!!
Köszi és szép napot!

komment2010 2013.03.28. 10:19:12

@komment2010: még egy dolog: (kell hogy korrigáljam magam...) előfordulhat hogy a kormányzati fogysztás nőtt, de ugye az belső fogyasztás amit a mi kormányunk nem nagyon szeret kifizetni (a legnagyobb magyarországi adósok között előkelő helyeken szerepelnek az állami szervek és a minisztériumok, belügy és társai, náluk többszörösére emelkedett a 6 hónapnál régebben ki nem fizetett adósságok aránya..)
Nem egy ismerős dolgozik állami szerveknek és teológia és geológia (ég és föld...) a fizetési morál az elmúlt kormányzat és a népmentő kurmány között! Szép napokat!

2llkedő 2013.03.28. 10:24:36

@komment2010: "csak egy hülye mérnök..."

Látod, ez a Te bajod. Gejza a számokkal hadilábon áll. Tudod, mint a vezére.

nem várt fordulat 2013.03.28. 10:39:21

@Fejesrob: "Nem az a lényeg, hogy független a hegybank, vagy sem, hanem az, hogy képes e segíteni a növekedést."

Roppant nagy tévedés. Ha ugyanis nem független, akkor elveszik a belé vetett bizalom, márpedig abból most amúgy is elég deficitesek vagyunk.

Ha elveszik a bizalom, nincs beruházás, ha nincs beruházás, stb....

Blogger Géza 2013.03.28. 10:42:12

@komment2010: Tényleg hülye mérnök vagy. :) Az export pozitívum NEM azért lett, mert visszaesett az import, már írtam, a 2009-es 59 milliárd EUR-s export 2012-re 80 milliárdra nőtt. Az export többlet pedig a 2009-es 3 milliárdról 2012-re 7 milliárdra nőtt. (látható, hogy az import is dinamiksuan nőtt) Tehát igaz az,a mit már közhely, hogy a magyar ipari termelést és a GDP-t az export húzza.

Egyébként a fenti képlet leegyszerűsítő, hiszen a beruházásokat gyakran (részben külföldi eredetű) hitelből finanszírozzák, és az a fenti képeltben nem szerepel. Szóval ne bízz olyanban, aki csak a makroökonómia alapjaiig jutott, és nem érti a valóság meg a tankönyv közötti különbséget.

Blogger Géza 2013.03.28. 10:43:39

@félázsiai 2llkedő: Akkor vegyél fel szemüveget, mert ebből a linkedből is látható. :) Egyébként a "qrva nagy"-ot csak te használtad...

Blogger Géza 2013.03.28. 10:44:32

@félázsiai 2llkedő: Mondod ezt te, akit a saját linkjei cáfolnak meg :D Tényleg szórakoztató vagy.

komment2010 2013.03.28. 11:08:07

@Blogger Géza: köszi a választ! Szerencsére mérnöknek jobb vagyok mint közgazdásznak, sőt lehet hogy jobb mérnök vagyok mint te közgazdász! :D Mondjuk megnyugtat hogy te ennyire kened vágod a könyv és az élet közötti különbségeket is! Ilyenek kellenek nekünk, mint te meg a Matolcsy... :D Most akkor megerőltetem magam: küldenél linkeket, honnan jönnek ezek az adatok?
Bocs a hiteles részt nem értem: szerintem baromi mindegy miből jön a pénz ha nincs beruházás akkor nincs. Az egy dolog hogy a pénz eredete nincs feltüntetve (nem is értem miért is kellene) attól a beruházások elmaradása nyilt titok és amit fel is tudnak mutatni azok elég erős része még 2009-2010-es megállapodások eredménye. Más tollával nem szép ékeskedni... Amúgy a képlet lehet nem részletgazdag de a google és egyéb keresők alapján és szakkommentek alapján teljesen korrektül használható és ezt is használják alapból. Szóval azon túl hogy leütötted a magas labdát (lehülyéztél) amit egy jobbostól nem veszek sértésnek... :) semmit nem mondtál. A fogyasztás szar, nincs beruházás és nálad vannak adatok aminek az eredetét nem ismerem. De amúgy igazából egy állításomat sem cáfoltad meg. Ja és mindennek alapjául épp azt az évet veszed amikor kicsúcsosodott a gazdasági válság. Te nem valami statisztikus vagy... :D Churchill (remélem jól írtm a nevét..) híres mondását ajánlom figyelmedbe! Szép napot!

2llkedő 2013.03.28. 11:12:57

@Blogger Géza: "Az egy főre eső GDP is jóval magasabb, mint kormányváltás idején."

Mutasd már ki azt a jóval magasabbat! A jóval magasabb a qrva nagy is.

miketbeszéltek 2013.03.28. 14:26:21

@Blogger Géza: Aranyos vagy. Axioma: 1.§: A FIDESZNEK mindig igaza van. 2.§. Ha mégsem lenne igaza, akkor az első § miatt nem elgondolkoztok, hanem kimagyarázzátok...Tényleg nem emlékezel arra, hogy már hányszor hangzottak el a tündérmesének definiált csodás jóslatok az elrugaszkodás évéről stb., Akkor lezsidóztatok, lehazaárulóztatok, lekommunistáztatok mindenkit, akik megfogalmazták a fenntartásaikat ezzel, illetve a költségvetéssel kapcsolatban. Most meg, hogy nem jött be a jóslat (ami valóban jóslat volt, és nem reáli számítás), megint jön az elmúltnyócév. És semmi kivetnivaló nincs a folyamatos fércelgetésben. MEGBÍZHATÓSÁG és KISZÁMÍTHATÓSÁG! Amíg ennek a fontosságáról 0 a látás a vezetésben, addig csak mese a növekedés ígérete...

miketbeszéltek 2013.03.28. 14:30:52

@miketbeszéltek: Mindemellett valóban Gyurcsány valóban vétkes a hiány elszállásában. Más kérdés, hogy a FIDESZ olyan atmoszférát teremtett az országban, hogy a bátortalan próbálkozásait is elmeszeltétek. (Emlékszel még a vizitdíjas-tandíjas népcsavazásra?)

miketbeszéltek 2013.03.28. 14:38:53

@Fejesrob: "Csaj nehogy zsidó lakópark legyen"
Én azt hallottam, hogy a föld alatt már százezer számra rejtőzködnek a tudjukkik. Ha már összeesküvés-elméletnek és üldözéses téveseszméknek hiszünk, akkor azok legyenek még ütösebbek:-)

miketbeszéltek 2013.03.28. 17:51:39

Hátha Széles Gábor sejtelmes kijelentései nem csak tündérmesék. Egy cseppet már reménykedek benne.
süti beállítások módosítása