HTML

fülkeforradalmár

Véleményem az aktuális politikáról, sportról, de ha másmilyen témában is történik érdekes dolog, arról is szó lesz.

Friss topikok

Ketyeg az "atomóra"

assassin07 2013.03.26. 17:02

Fenyegető videót készített az észak-koreai kormány, melyben a hadsereg lövegei a Fehér Házat megcélozva lövik azt porrá. Az elmúlt hónapokban egyre csak élesedik a helyzet Észak-Korea és Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok között, utóbbi két ország közös hadgyakorlata miatt. Ezért is emlegetik manapság Észak-Koreát a következő atomháború lehetséges első kirobbantójaként. De mégis mit akar elérni egy alig 24 millió lakosú, 3. világbeli ország egy szuperhatalom és szövetségesei ellen?
Észak-Koreában az egy főre eső GDP alig haladja meg a 2000 dollárt, ez tizede a magyarénak. Mint minden kommunista ország, nagy jelentőséget és pénzt áldoznak a hadseregre, mellyel (szerintük) ki tudják kényszeríteni akaratukat. Számokban nézve a becslések szerint a GDP 25%-át költik a hadseregre, állandó létszáma 1 millió főre tehető, a tartalékosok száma pedig a legmagasabb a világon, körülbelül 8 millió fő. Hatalmas számok, azonban közel nem elég, hogy megnyerjenek egy háborút, pláne nem az USA ellen (bár a katonák motivációja az agymosás miatt plusz erőt jelent). Mind a szárazföld, mind a tengerészeti erők és a légierő is borzasztó gyenge. 

A szárazföldi erők szovjet gyártmányú, elavult tankokból, kézifegyverekből, teherautókból, páncélos szállítójárművekből, stb. állnak, melyek száma viszonylag nagy egy ilyen kicsi országhoz, azt azonban valószínűsíteni lehet, hogy ezeknek töredékét használják, anygai okok miatt. 

A légierő szintén elavult szovjet technikával rendelkezik: a vadászgépek Mig-21-ből, ennek kínai másolatából, Mig-19 kínai másolatából, és maximum egy tucat Mig-29-ből, bár ezek darabszáma bőven 12 alatt lehet, ugyanis drága a fenntartásuk. Elavult géppark, egyetlen veszélyes gép a körülbelül 300 darab An-2es lehet, amelyek mezőgazdasági gépek, de katonai változatra átalakítva, melyek alacsonyan repülnek és emiatt nagy veszélyt jelentenek.

A haditengerészet pedig szintén elavult hajókból áll, ékköve a hazai gyártású Sang O osztály, azonban ezek is elavultnak minősíthetők.

Mégis inkább atomrakétáiról hírhedt ez a hadsereg.  Az már komoly fenyegetés, hogy ez a szegény ország elő tudta állítani atomfegyvereit, azonban korántsem biztos, hogy célba is tudja juttatni őket. Valószínűsíthető, hogy Észak-Korea nem rendelkezik megfelelő logisztikával és kilövőállomásokkal, nem is beszélve arról, hogy az őt körülvevő, számukra ellenséges országok a legmodernebb, Patriot rakétarendszerrel rendelkeznek, mely könnyedén megsemmisítheti ezeket a rakétákat.


A másik oldal

Mint tudjuk, az USA rendelkezik a világ legnagyobb és legerősebb hadseregével, a legmodernebb technológiát reprezentáló erő. Dél Korea szintén borzasztóan erős, és modern hadsereget tart fenn, ebbe beletartozik a már emíltett Patriot rakétarendszer, mely jelentős biztonságot ad az országnak, úgyhogy a meg sem vívott háborúnak meg is vannak a győztesei...

Támadás

Ha az északiak mégis kilőnének egy atomrakétát, akkor azt azonnali válaszcsapás követné mind amerikai, japán és dél koreai részről, mely nemcsak hogy elpusztítaná hadseregük döntő többségét, de bukna a rezsim is.

Az út vége


Nem tudni, mire ez a nagy erőfitogtatás, ezzel csak azt érték el, hogy kereskedelmi és gazdasági embargó alá vették az amúgyis éhező országot, egyetlen "hasznuk" csak az lett, hogy amikor az Egyesült Államok tudomást szerzett a rakétakísérletekről, levette Észak-Koreát a feketelistájáról.
Sokan gondolták, hogy Kim Jong Un letér apja útáról, de folytatja azt, sőt, közel van ahhoz, hogy kirobbantson egy atomháborút.
Egy birodalom előbb utóbb megbukik, Kim Jong Un kommunista birodalma is meg fog, a kérdés már csak az, hogy egy véres háború során, vagy egy új, kapitalista berendezkedésű, reformer politikai szárny által. Az óra ketyeg...

Címkék: külpolitika

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fulkeforradalmar.blog.hu/api/trackback/id/tr815173951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tamareaf 2013.03.26. 20:49:31

kedves fülkeforradalmár, remélem ez csak egy poén cikk, és nem tetszettek benyelni egy kamuvideót. Mint a múltkorit. És az index maga is cikkez mindkettőről. Pedig még van pár nap április elsejéig.

assassin07 2013.03.26. 20:56:23

@feamatar: Kedves feamatar! Hamis e vagy nem, nem a videón van a hangsúly, nem a köré épült a cikk! Itt a fennálló helyzetről van szó.

JohnHenry 2013.03.26. 21:18:14

a déliek tegnap megfenyegették északot, hogy lebombázzák kim ir szen és kim dzsong il szobrait.

löklük le a padlóla dulván 2013.03.27. 08:06:22

Ez belsô PR. A srác nagyon fiatal és el kell adnia magát az öreg rájáknak. Gondolom legalább ezt megtanulta anno svájcban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.03.27. 13:04:53

An-2es a legveszélyesebb légifegyverük? ez nem elírás? :)
hu.wikipedia.org/wiki/An%E2%80%932

assassin07 2013.03.27. 14:08:55

@mrbloodbunny: Nem, nem elírás. Az An-2es abból a szempontból veszélyes, hogy rendkívül alacsonyan tud repülni, szinte súrolja a fák lombkoronáját, emiatt tökéletesen alkalmas, hogy a radarokat kijátszva észak-korai speciális egységeket juttathasson a frontvonal mögé. Darabszámuk 300, így az összes típus közül a légierőjükben, ennek lenne a legnagyobb haszna.
süti beállítások módosítása