HTML

fülkeforradalmár

Véleményem az aktuális politikáról, sportról, de ha másmilyen témában is történik érdekes dolog, arról is szó lesz.

Friss topikok

Bíráskodást segítő eszközöket vezetnek be a futballba- gól vagy öngól?

assassin07 2013.03.29. 20:37

videobir_1364583269.jpg_380x253

   A foci örökzöld kérdése: kell e videóbíró, vagy más technológiai eszköz a játékba?
   A legtöbb ellenzője a videóbírónak van, amit én s elítélek.. Ha bevezetnék, a játék folyton állna, minden egyes vitatható szituáció után lerohannák a bírót a játékosok a felvételek újranézését, döntésének megmásítását követelve. Igen, ez tönkretenné a játékot és olyan unalomba fulladna, mint az NFL (elnézést az NFL rajongóktól).

Azonban a gólvonal-technológia bevezetése telejsen ésszerű alternatíva. Az elmúlt évek nagy tornáit is beleértve, sok szabályos gólt, nem adott meg a bíró, mert sem ő, sem segítői nem tudták megállapítani, tényleg a hálóban volt e a labda. Még akkor sem, ha 2 méterre álltak a gólvonaltól.
Nem gyakori esetekről van szó, ám jelentőségük annál nagyobb: mind klubcsapatokat, mind nemzeti válogatottaktól vette el a lehetőséget az esetleges továbbjutástól, legyen szó BL-ről (2005-ös elődöntő; Liverpool-Chelsea; Luis Garcia vitatható gólja), akár VB-ről (Németország-Anglia; Lampard meg nem adott gólja), de ne hagyjam ki az EB-t sem (Anglia-Ukrajna) és még sorolhatnám.

Ezen technológia legfőbb ellenzője az UEFA elnöke, Michel Platini, aki szerint, ha ez bevezetésre kerülne, akkor  utat adna a többi, szerinte rossz újításoknak. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hiszen a videóbírót a döntő többség ellenzi, csak olyan újítások vannak támogatva, mint a már említett gólvonal-technológia, illetve az intelligens les-jelző zászló.

Mégis mi baj van ezekkel? Mindkettő segíti a bírok munkáját, segíti a csapatokat, megelőzné az olyan hibás bírói, illetve asszisztensi döntéseket, melyek valamelyik csapatot hátrányosan érintené, amelyek óriási téttel zajló összecsapásokon történhetnek. A büntetők, szögletek, szabadrúgások, szabálytalanságok megítélése továbbra is a bíró kezében lehetne, így nem lenne az, hogy a technológia egymaga irányítaná a meccset, egyensúlyba kerülne a kettő: a tizedmásodpercek alatt történő, emberi szemmel nehezen megítélhető esetekben (les, gól volt e vagy sem) a technológia segítene, a másik része emberi döntéseken múlna.

A FIFA elnöke, Sepp Blatter kijelentette, támogatja a gólvonal-technológiát, tehát végre mások is rájöttek, nem szabad hagyni, hogy olyan esetek forduljanak elő, melyek igazságtalanul érintenének egy csapatot, egy meg nem adott gól ugyanúgy tönkre tudja vágni a meccset, mint a túlzott függés a technológián.
Ettől viszont nem kell félni, mert mint említettem, ha egyensúlyba tudják hozni az emberi és gépi döntéseket, akkor valóban lehetne élvezni a meccseket anélkül, hogy egy hibás döntés miatt visszhangozzon a sajtó, vagy hogy néhány drukker randalírozásba kezdjen a szerinte igazságtalan ítélet miatt, megölve a szurkolás szellemét.

   Itt az ideje újítani, az általam említett 2 technológia mindenképpen pozitívan járulna hozzá a meccsek lebonyolításához, a tőlük való félelmek alaptalanok. Nyilván, mint minden, ez is pénzbe kerül, de érdemes rá költeni.

Címkék: sport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulkeforradalmar.blog.hu/api/trackback/id/tr145183175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása